martes, 16 de abril de 2013

NOTA SOBRE EL CONVENI DEL METALL DE CATALUNYA



15 d’abril de 2013

Un any després de la constitució de la mesa negociadora del conveni, la patronal ha de definir ja les seves intencions.

Avui hem tingut la segona reunió formal de la mesa de negociació del Conveni del metall de Catalunya,
set mesos després de l’última reunió i un any després de la constitució d’aquesta mesa negociadora.
Tal i com hem explicat en les assemblees realitzades a les diferents comarques catalanes durant la primera quinzena d’abril, la FI.CCOO.CAT i l’MCA-UGT hem presentat la plataforma reivindicativa dels treballadors i treballadores dels sectors siderometal·lúrgics de Catalunya a les quatre patronals del metall provincials. De la mateixa manera, hem insistit en acordar, en les pròximes setmanes, un conveni del metall
de Catalunya on unifiquem allò que ja tenim en comú o redactat de forma molt similar: classificació professional, codi de conducta, permisos i excedències, àmbit d’aplicació, clàusules de garantia, comissions
paritàries, contractació..., i on, alhora, en aquest primer conveni d’àmbit català, podem mantenir les
qüestions que més ens diferencien, com poden ser les quatre taules salarials i les quatre jornades màximes anuals.
Hem explicat a la part patronal que la nostra proposta és perfectament assumible, si el que volen discutir
és “DEL CONVENI”, si en canvi volen discutir-nos “EL CONVENI”, estaran incomplint greument els acords de març de 2012, pel que fa al conveni de Catalunya i als increments salarials,  amb la clara intenció de fer ús dels avantatges que els facilita la reforma laboral també en matèria de negociació col·lectiva.

La primera reacció de la patronal ha estat negativa. Una part de la patronal ha insistit en la seva oposició a l’àmbit de Catalunya, mentre la resta ens ha emplaçat a donar-nos una resposta en la pròxima reunió, que mantindrem el proper 2 de maig, sense ocultar, en primera instància, la seva intenció de mantenir els convenis provincials, tot al contrari del que van signar ara fa un any.

En aquest escenari, i fins que no tinguem garanties d’un avanç real en el Conveni del metall de Catalunya,
la FI.CCOO.CAT continuem amb l’estratègia de concreció de la mobilització dels metal·lúrgics i metal·lúrgiques de Catalunya. El proper dia 22 d’abril, en la reunió del Comitè Federal i la Comissió Executiva de la FI.CCOO.CAT debatrem i concretarem el calendari de mobilitzacions i vagues sectorials que iniciarem la tercera setmana de maig.

Després de la concentració de delegats i delegades del metall de CCOO i UGT del passat 4 de març i abans de concretar les mobilitzacions que durem a terme el mes de maig, hem de garantir un molt metal·lúrgic i reivindicatiu Primer de Maig. Properament, us concretarem les convocatòries de manifestacions de l’1 de Maig, en les quals els treballadors i treballadores del metall de Catalunya tenim una nova oportunitat de defensar i exigir el nostre Conveni del metall de Catalunya, per això farem pancartes reivindicatives del conveni autonòmic, darrere les quals esperem veure-us a totes i tots.