martes, 9 de julio de 2013

Sense conveni


Més de 84.000 empleats catalans han perdut l'empara del conveni

Una quinzena de convenis sectorials van perdre ahir la vigència

El govern insta les parts a negociar amb la mediació del Departament d'Empresa

Vaga dels transportistes de Tarragona per lluitar pel seu conveni Foto: JOSÉ CARLOS LEÓN / ARXIU.
1
Més de 84.400 treballadors –i això només comptant els que estan regits per un conveni sectorial d'àmbit estrictament català– es troben des d'ahir en un atzucac normatiu i jurídic provocat per les ambigüitats de la reforma laboral. Entre 14 i 19 convenis sectorials d'àmbit català –segons les fonts– van caducar ahir, ja que el marc laboral fixat pel PP marcava que el 7 de juliol caducarien els convenis denunciats abans del 7 de juliol del 2012. La pressió exercida ha fet que en els darrers dies i setmanes es desbloquegessin importants convenis –se n'ha firmat un de nou o almenys s'ha pactat una pròrroga–, però, segons les dades del Departament d'Empresa, no ha estat possible en una quinzena de casos.
Si no hi ha hagut acord entre les parts i el conveni ha caducat, la reforma laboral permet a les empreses aplicar el conveni d'àmbit superior, si n'hi ha. Els sindicats alerten que, si no existeix, l'empresari podrà aplicar directament l'Estatut dels Treballadors, amb els seus 645 euros de salari base. De tota manera, hi ha molts dubtes tècnics. “Molts convenis ja fixen la pròpia vigència i aquesta norma estaria per sobre”, assegura Joan Carles Casanovas, responsable de negociació col·lectiva de CCOO de Catalunya.
“No podem dir de manera genèrica què passa amb aquests treballadors, cal analitzar cada conveni per veure què passa”, opinava ahir Ramon Bonastre, secretari d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat. Per Bonastre, serien el Consell de Relacions Laborals o la jurisdicció social els que haurien d'establir a quin conveni superior es podran acollir els afectats. “Això augmentarà la conflictivitat, perquè es recorrerà a la via judicial, i ja veurem si els jutjats ho podran absorbir”, concloïa Casanovas.
El cas és que estan en terra de ningú, segons les dades del govern, els treballadors d'empreses de begudes refrescants, els de masses congelades o els del sector de la xocolata, bombons, caramels i xiclets, entre altres. També els 33.000 empleats del transports de mercaderies (ahir van tornar a
fer mobilitzacions) o els 50.000 dels hospitals concertats de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública, tot i que 10.000 d'ells ja han arribat a un pacte.
Segons la Generalitat, 14 convenis van caducar ahir, mentre que els sindicats eleven la xifra a una vintena. També han caducat nombrosos convenis d'empresa (en total a Catalunya n'hi ha més de 1.700), tot i que no hi ha dades oficials. Bonastre ha destacat que la conselleria d'Empresa i Ocupació ha contactat amb les taules negociadores dels convenis més conflictius per oferir la seva mediació. Pel secretari, els afectats han de “forçar” l'adhesió al protocol consensuat per sindicats, patronal i administració per ajudar a solucionar els conflictes i dotar-los d'un període extra de negociació.

LA XIFRA

1.700
convenis d'empresa
hi ha
a Catalunya, tot i que no
se sap quants d'ells han
perdut la vigència.