miércoles, 28 de enero de 2015

Què és el TTIP?

Què és en realitat el TTIP i com ens afectarà?

 I diem afectarà ja que tot fa pensar que degut a l’hermetisme per part dels governants i dels manipulats mitjans de comunicació, mica en mica va passant el temps i cada vegada estem més a prop de la seva implantació. Amagat amb les sigles TTIP trobem el “Acord Transatlàntic sobre Comerç i Inversió entre EE.UU i la Unió Europea”; un acord pactat entre la Direcció General del Comerç de la UE i l’Alt Representant per el Comerç de EEUU i el qual, segons els mateixos, no modificarà els estàndards socials, laborals i ambientals. Tot fa pensar que no serà així ja que encara cap mitjà de comunicació ha parlat seriosament del TTIP i en molts cassos ni han parlat del tema. Tampoc els governants han explicat res sobre el TTIP i, per altra banda i basant la poca informació de la que disposem en part als documents filtrats és, si més no molt sospitós, que per exemple en declaracions la Comissió Europea hagi sol•licitat l’augment de les importacions de gas de esquist i membres del govern nord americà hagin demanat la eliminació del Principi de Precaució Europeu, deixant molt clara la intenció de pactar i revisar a la baixa les legislacions actuals.

Per què diem que els principis de l’acord son sospitosos?

 Per exemple degut a aquesta intenció d’eliminar les barreres reguladores que limiten els beneficis potencials de les corporacions transaccionals a ambdues bandes de l’Atlàntic. També la proposta filtrada de crear nous mercats obrint el sector dels serveis públics i la contractació pública a les empreses transaccionals, les quals unilateralment imposarien les seves pròpies condicions laborals i de serveis. O concedir als inversors estrangers el dret de demandar a governs sobirans davant tribunals d’arbitratge ad hoc per tal de reclamar pèrdues de beneficis derivades de decisions sobre política pública. Així que el TTIP no es tracta d’un acord comercial transaccional entre parts per tal de reduir aranzels tal i com s’està intentant vendre ja que els aranzels entre EEUU i la UE son tan baixos que seria pràcticament impossible reduir-los. Per altre part quan els dirigents parles de ‘reduir les barreres reguladores’ en realitat el que volen dir és eliminar o relaxar les normatives bàsiques reguladores en matèria econòmica, social i de mig ambient o explicat d’una altre manera, permetre a les multinacionals imposar les seves condicions laborals, socials o ambientals.

No ens amaguem: no ens agrada el TTIP

En realitat només cal buscar per la xarxa notícies que facin referència al TTIP per adonar-nos de la discrepància que està generant el tema. Per una banda trobem grups que lluiten contra el TTIP i, per altra banda, els poders amagats darrere del mateix i entre els quals es troben moltes multinacionals, la banca, els governants i altres interessats on sorprèn trobar la gran majoria dels mitjans de comunicació, els quals estan al servei dels anteriors. D’aquesta manera és fàcil entendre que la TTIP el que vol en realitat és reduir les despeses laborals mitjançant la reducció dels drets laborals i de negociació col•lectiva, reduir les prestacions sanitàries, d’educació i socials, instaurant d’aquesta manera la privatització de tots els serveis públics actuals, relaxar la normativa de protecció de dades tant personals com empresarials, tornar a la regulació bancària anterior a la crisi de 2008, relaxar les normes de seguretat alimentària i evitar el control d’etiquetat de productes, traçabilitat, additius i altres, avui vigents dins les regulacions als OMG (Organismes Genèticament Modificats, més coneguts com a transgènics), relaxar les normes sobre l’ús de substàncies químiques tòxiques...millor deixem aquí l’article, oi?

Us convidem a introduir les lletres TTIP al vostre cercador i ja veureu quina sorpresa.