martes, 12 de marzo de 2013

Més precarietat per als i les joves





ACCIÓ JOVE DE CCOO DE CATALUNYA CONSIDERA EL DECRET DEL GOVERN SOBRE EMPRENEDORIA I OCUPACIÓ JOVE UNA PAS MÉS CAP A LA PRECARITZACIÓ DE LES CONDICIONS D’INSERCIÓ DELS JOVES EN EL MERCAT DE TREBALL


Comunicat de premsa d’Acció Jove – Joves de CCOO de Catalunya

Avui es presenta la “Estrategia de Emprendimiento y Empleo Joven” a Madrid, un nou Reial Decret que va sorgir després d’un procés de diàleg que, malauradament, novament no va concloure amb acord.
Si ve és cert que del centenar de mesures que s’hi exposen n’hi ha d’interessants, com les referides a formació i lluita contra el fracàs escolar, des d’Acció Jove no compartim en absolut aquest decret que, entenem és un pas més cap a la precarització de les condicions d’inserció dels joves en el mercat de treball.
Aquest govern pretén que els joves, fins als 30 anys, haguem de passar per unes condicions rebaixades per poder entrar al mercat de treball i situa la responsabilitat del percentatge d’atur, no en l’absència de treball sinó en una suposat dèficit formatiu, d’experiència, i en habilitats dels i les joves.
Això es podria entendre si parléssim de feines relacionades, per exemple, amb la física nuclear, però no és en absolut aquest el cas.
Aquest decret amaga una visió d’aquest govern que entén que tota persona jove, per inserir-se laboralment ha de passar per unes condicions pauperrimes que impossibiliten qualsevol tipus de via emancipadora. 
Si no es reorienta la política econòmica del Govern central i es comença a prioritzar d’una vegada el creixement i la ocupació DE QUALITAT front el dèficit, els efectes de la Estrategia de Emprendimiento y Empleo Joven seran, a part de limitats, nocius per la majoria de joves.
Sobre l’emprenedoria un punt i a part. Amb més d’un 50% d’atur juvenil, és honest prioritzar una mesura sabent que, per molt que emprenguem, la immensa majoria de joves treballarem tota la nostra vida per compte d’altri?
Quan amb el panorama actual, les propostes del govern són millorar la ocupabilitat dels aturats i aturades i l’emprenedoria, llencen el missatge que la situació d’atur que patim és responsabilitat nostra. Si no tens feina, no és perquè no n’hi hagi ni perquè el govern no faci RES per millorar la situació, és perquè no estàs prou format/da o preparat/da, i en conseqüència, el que et mereixes és un contracte precari, temporal, de pràctiques, cobrant la meitat i sense cap garantia laboral. Si no tens feina, és perquè no ets prou espavilat/da i no has pensat prou per inventar-te un nou i brillant negoci, el fet que no tinguem ni un duro i que per tant no comptem amb un mínim capital inicial per invertir no afecta... el problema és que no som prou imaginatius.
Les paraules no són neutres, i acceptar-les és la porta d’entrada a les conseqüències que comporten: reformes laborals, temporalitat, precarietat, contractes en pràctiques, reduccions salarials, ...
Per això des d’Acció Jove rebutgem aquesta concepció. Emprenedor és el i la jove que arriba a final de mes.
Mentre no retirin l’actual reforma laboral no hi haurà possibilitats de millorar les taxes d’atur ni la situació en la que es veuen ja la majoria de joves i una part molt important de la societat en general.
Esperem, això si, que com a mínim aquesta nova “estrategia juvenil” serveixi per una banda per reactivar el diàleg social i per l’altra per incorporar el projecte de la Garantia Jove, impulsat per la CES i assumit per la UE, que força als poders públics a garantir ofertes de treball a les persones joves quatre mesos després de concloure la seva formació.

Per a més informació:
Aïna Vidal, coordinadora d’Acció Jove – Joves de CCOO de Catalunya. Tel. 690 366 085

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 12 de març de 2013