miércoles, 18 de abril de 2012

Assemblea:L’impacte de la crisi sobre la salut laboral


DIVENDRES 27 D’ABRIL    10’30 A 11’30 a CCOO Catalunya (sales 12 i 13)    Via Laietana 16  primera planta.
Assemblea:L’impacte de la crisi sobre la salut laboral

Company/Companya,
Com ja deus saber tots els anys als voltants del 28 d’abril, dia mundial per la seguretat i la salut en el treball, duem a terme una sèrie d’accions (mobilitzacions, assemblees, rodes de premsa, etc.) dirigides a posar de relleu la importància de que es duguin a terme politiques preventives destinades a reduir l’impacte sobre la salut de les condicions de treball i reivindicant el dret a la salut i la prevenció als centres de treball.
 Però això no és suficient, el balanç de les dades i els danys a la salut produïts l’any 2011 a Catalunya fa que tinguem que qualificar la situació de molt alarmant. I no pot ser d’altra manera quan la xifra de 78 persones mortes degudes al treball, és a dir 14 més que durant l’any 2010 significa un augment del 21,88%, tot i tenint en compte la pèrdua massiva de llocs de treball ocasionada per la crisi econòmica. En relació a les malalties professionals, la situació és més greu, atès que es van declarar tan sols 3491 malalties com a professionals a Catalunya (xifra molt baixa, ja que inclou malalties amb i sense baixa mèdica), deixant sense reconeixement el càncer laboral, trastorns musculoesquelètics i d’altres.
Les causes són moltes, però les més significatives tenen a veure amb:
·         Fruit de la crisi i les retallades, el descens important de recursos tècnics i econòmics que destinen les empreses a la prevenció, tanmateix també cal fer esment de l’escassa qualitat dels serveis de prevenció aliens, els quals realitzen actuacions purament formalistes, incompletes, genèriques i escasses, en paraules de la mateixa Inspecció de Treball.
·         Les pràctiques empresarials cada vegada més fraudulentes, amb la connivència de les Mútues d’Accident de Treball i Malalties Professionals, estan provocant l’ocultació i tenen el ferm objectiu de la subdeclaració dels danys derivats del treball (accidents i malalties professionals)
No podem oblidar que el Govern de l’Estat, amb la connivència de la Generalitat i de CiU, va posar en marxa l’1 de febrer la reforma laboral més dura de la democràcia, la qual ha estat contestada pel moviment sindical amb la vaga que vàrem dur a terme el passat 29 de març i que va ser un èxit de participació. Aquesta reforma no només ataca als drets laborals i a la negociació col·lectiva, sinó, també ataca frontalment a la salut de la població treballadora, quan permet que l’empresariat de forma unilateral i sense la participació de les persones treballadores pugui modificar les condicions de treballs substancials com són; la jornada, l’horari, el salari, la mobilitat geogràfica, generant nous i més riscos psicosocials, més dificultats encara, per la conciliació de la vida laboral i personal. En definitiva, aquests elements tenen una directa relació amb l’organització del treball a l’empresa i tots sabem, també, la directa relació que té amb la salut els seus efectes.
Per acabar d’atacar el dret a la salut, cal assenyalar, que aquesta reforma laboral permet la discriminació dels treballadors/es en funció de la seva salut, ja que, fins i tot, si emmalaltim podem ser acomiadats per l’empresari, doncs s’ha modificat el criteri, i si una persona ha estat de baixa un període inferior a 21 dies durant dos mesos en dos o més episodis, pot ser causa legal d’acomiadament objectiu, precepte legal que ja estan aplicant les empreses de manera abusiva.
Des del conjunt del nostre sindicat liderat per les estructures de Salut Laboral i el Gabinet Tècnic Sindical Higia, davant d’aquesta situació d’atac frontal als drets socials i laborals i al dret a la salut, us convoquem a reivindicar als nostres drets en aquesta diada de la salut en el treball.

                        DIVENDRES 27 D’ABRIL
                        10’30 A 11’30 a CCOO Catalunya (sales 12 i 13)
                        Via Laietana 16  primera planta.
Assemblea:L’impacte de la crisi sobre la salut laboral

Després tots plegats anirem a concentrar-nos a les 12:00 hores, al Fossar de les Moreres (al costat de la Basílica de Santa Maria del Mar) conjuntament amb l’UGT, per així denunciar davant l’opinió pública la situació de precarietat en la que ens trobem avui, per poder defensar la nostre salut al si de les empreses. També realitzarem un homenatge als 78 treballadors que vàren perdre la vida a la feina en el 2011 i a les milers de persones que van patir malalties professionals que no han estat reconegudes.

Amb aquest correu t’adjuntem el manifest conjunt de CCOO i UGT d’aquest 28 d’abril així com el cartell commemoratiu que hem editat només CCOO.

Participa-hi, T’esperem el divendres 27 d’abril

José Manuel Cuenca Moreno
Secretari de Salut Laboral de la CONC
Barcelona 18 d’abril del 2012

No hay comentarios:

Publicar un comentario