viernes, 12 de julio de 2013

IPC i beneficis empresarials


L'increment de la inflació subjacent es deu principalment a la falta de control dels marges empresarials

CCOO DE CATALUNYA DENUNCIA QUE AUGMENTA LA DISTÀNCIA ENTRE L'IPC, ELS SALARIS I PENSIONS I PRESTACIONS EMPITJORANT EL PODER ADQUISITIU

L'Índex de Preus de Consum (IPC) del mes de juny de 2013 a nivell de l'Estat s'incrementa en 4 dècimes fins el 2,1% de taxa interanual, novament per l'increment del preu dels carburants i la dependència energètica del nostre país.

La inflació subjacent, és a dir, l'estructural, que no té en compte ni els aliments no elaborats ni el preu dels carburants, es manté en el 2%. Aquest indicador, que reflecteix el preu dels aliments i dels serveis bàsics, en l'actual context recessiu, és massa elevat i perjudica especialment a les persones que tenen sous, pensions i rendes baixes i al seu poder adquisitiu per fer front a les necessitats més bàsiques.

A Catalunya, l'IPC s'incrementa 4 dècimes fins al 2,6%, mantenint la distància amb l'indicador estatal, degut de nou a les elevades taxes de l'ensenyament superior i al pes de l'ensenyament concertat, que a Catalunya és molt superior al conjunt de l'Estat, i al sector sanitari. Aquest diferencial d'inflació agreuja la situació de les persones assalariades, pensionistes, aturades i afecta negativament la competitivitat de les empreses catalanes.

La inflació de la zona euro augmenta fins l'1,6%, mantenint un diferencial de 6 dècimes amb la taxa estatal comparable i d'un punt amb la inflació a Catalunya. De nou l'IPC afecta en negatiu el poder adquisitiu dels treballadors i treballadores i la competitivitat de les empreses exportadores.

El manteniment elevat de la inflació subjacent perjudica especialment a les persones que tenen més dificultats econòmiques (aturats, pensionistes i treballadors amb salaris baixos). En aquest sentit,reivindiquem la creació d'una Renda Garantida de Ciutadania perquè qui no té recursos pugui fer front a les seves necessitats bàsiques i no caigui en la pobresa i l'exclusió social. Altrament, ens oposem a la congelació de les pensions i continuem reivindicant la revalorització de les pensions d'acord amb l'IPC per evitar la pèrdua de renda dels pensionistes.

Els salaris no eren ni són la causa de la inflació però sí que en pateixen els efectes amb la pèrdua del poder adquisitiu, augmentant la bretxa entre salaris i inflació. En aquest sentit la caiguda dels convenis col·lectius per l'aplicació de la reforma laboral i les retallades salarials agreujarà la capacitat adquisitiva de molts treballadors/es i afectarà negativament al consum i a la possible recuperació econòmica.

En aquest context de crisi econòmica la falta de control dels preus públics i privats, dels marges empresarials i la dependència energètica del petroli són elements que impedeixen la reducció de la inflació. Per això cal que el Govern deixi d'actuar a favor dels lobbys empresarials que són generadors dels increments de preus.

No hay comentarios:

Publicar un comentario